Chentaku

Daisypath Anniversary tickers

Kawenku

Daisypath Anniversary tickers

Si Comel

Lilypie First Birthday tickers

Sunday, 5 August 2012

Kuey Raya : Cornflakes Madu

Salam Ramadhan ^^


 ohh yeah. tak lambat dah tak lambat dah. hehe. dah buat kuey raya ka belom?
aku memang tak penah buat..huhu
tapi tadi terjumpa resepi Cornflakes Madu.  one of my feberet kuey gak la selain tart nenas.  googel punya google, jumpa la resepi Cornflakes Madu.  Memang senang sesgt.
so, i decide myself....nak buat kuey ni. dari duk saja ja kat rumah kan..sari boleh siap ni.
kacang ja! nanti aku nak balik pinjam oven mak...hoho. oven baru tu...
meh aku rasmi.hehe

okay, ni resepi Cornflakes Madu

 

Bahan-bahannya :
  • 200 grm cornflakes
  • 250 grm mentega
  • 2 sudu besar madu
  • 150 grm gula castor
  • 1/2 sudu kecil esen vanilla
  • ceri hijau merah sebagai hiasan
  • pepper cup secukupnya
cara membuatnya :

1. Mentega, gula dan madu dimasak atas api hingga cair.

2. Kemudian masukkan esen vanilla, cornflakes dan ceri merah juga hijau.

3. Kacau cepat-cepat, angkat dari dapur dan sudukan dalam pepper cup.

4. Bakar dalam oven selama 15 - 20 minit / hingga warna kuning emas.

5. Sejukkan dahulu sebelum disimpan dalam bekas kedap udara. 


senang kan??

 

Saturday, 4 August 2012

Minum Susu Lapik Perut~

lapaqpedihperuttaksangga!
ni la akibat tak tidoq2 lagi..ngah tunggu husben balik.malam2 pon keja lagi :(
oleh sebab tadi bebuka kat luaq, so tadak benda nak makan.
pas2 tingat2 harini tak minum susu n makan vits lagi.hoho.
nanti kena marah pulak.
kena la dengan perut tgh pedih ni.
lani duk minum susu anmum materna coklat.
pak mentua yg bagi duit suh beli susu.  sayang nya kat menantu kan?
jeles?? hehehe. 


tadaaaa!
meh jemput minum ^^

Friday, 3 August 2012

Nyum...nyum...Ketam Kam Heong!

Hye All~
baru lepas tengok Ketuk Ketuk Ramadhan tb 1..ada la resepi yang boleh aku cuba nanti.
iaitu one of my feberet seafood
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
KETAM!
KETAM!
KETAM!
 (^_^) cedap oooooooooooooooooooo!

dulu kan....masa anak dara, mmg aku suka makan ketam. mak ayah pon dah taun, ni feberet anak depa. cakap ja teringin nak makan ketam..tup2, mesti ayah aku dah beli..lalalalalala..terasa diri disayangi
* laki aku selalu kata aku anak kesayangan. adakah?*
pas2, bila dah beli ketam tu..yang paling best, aku jarang sgt sgt sgt siang ketam. teruk gila bila pkiaq2 balik...hoho.  mak aku yang buat keja siang mengesiang ni...hehe.
aku plak buat apa?????? buat tatau ja :P
 ish...takda la aku teruk sampai tahap tu. keja aku masak ler...selalu aku buat ketam masak lemak xpon ketam masak sos ja.  2pon licin suma org makan. alhamdulillah.
cuma sejak menjak dah jadi bini org ni..tak penah lagi makan ketam.  kalau p market, tengok ada ketam macam teirngin..tapi tak plak aku beli. sebab maleh nak siang nanti. hahaha. punya la pemaleh.heh.
tapi, tadi tengok Ketuk-Ketuk Ramadhan.  ai, mmg rasa teliuq ja Ketam Masak Kam Heong tu. tak penah lagi aku try resepi ni. 
no matter wat, aku nak gak buat.  kalau bab siang ketam tu, bukan aku tak reti. saja ja dulu manja ngan mak..lani kena la buat sendiri. hukhukhuk :(
 meh nak kongsi resepi Ketam Kam Heong,
senang ja bahan dia.
 Bahan-bahan:
3 ekor ketam - anggaran 1kg
5 ulas bawang putih - dikupas dan dicincang halus
2 sudu besar udang kering
2 sudu besar serbuk kari
3 tangkai daun kari
6 tangkai cili padi - dibuang biji dan dihiris
2 sudu besar sos tiram
1 sudu teh lada hitam yang baru dikisar
garam dan gula secukup rasa
minyak


Cara:
1. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng terendam ketam selama 5 minit setiap belah sehingga masak.
2. Panaskan 3 sudu minyak dan tumiskan bawang putih sehingga wangi.
3. Tambah udang kering dan goreng sehingga udang masak.
4. Masukkan serbuk kari, daun kari serta cili padi dan goreng kacau selama beberapa minit.
5. Tambah sos tiram serta lada hitam dan gaul sebati.
6. Masukkan ketam dan balik-balikkan supaya disaluti dengan sos.
7. Perasakan dengan garam dan gula.
8. Hidangkan segera.

okay, amacam? senang kan...nampak menyelerakan plak tu.
pasni boleh la cuba resepi ni.
aahhhhh...lapo lapo lapo~

....Salam Jumaat Salam Ramadhan....

Assalamualaikum.

Harini dah masuk 14 Ramadhan. maksud nya dah 2 minggu kita posa. alhamdulillah maseh lagi ada kekuatan untuk itu.
pagi ni lepas sahur, rasa tak boleh tidoq...jeles tengok cik abg lena sakan. ngantok sgt nampak..heh.  tapi, bagi chance la..dia keja lagi satgi. aku??? hahahaha. TAK KEJA.jadibolehtidoqbilabilamasa!

okay.
got to go.
Daaaaaaaaaaaaaa~


Wednesday, 1 August 2012

S y i o k n y a a a a a !

Alhamdulillah. harini 12 Ramadhan, cepat ja masa.
tak lama dah nak raya...yeeee haaaaa!
cakap bab raya ni.......minggu ni minggu nak bershopping. husben dah janji. hehe.  tapi, matlamat utama kami berdua nak shopping utk mak ayah dulu.  yala, apa salahnya kita bagi hadiah raya utk mak ayah kita kan..bukan selalu pon.  mesti depa suka punya :D
tapi, tapi, tapi, tapi, tapi.....
aku pon nak gak shopping baju raya.  walopon ri2 kata takmo baju raya taun ni...haha. lani dah ubah pikiran. penin sguh! 
ingat nak beli sepasang sudey...sebab???  hjg taun haritu aku dah tempah baju2 kurung 6 pasang...baru nak p amik.  oleh sebab perut ni kecik, aku boleh lagi pakai baju kurung...2 yang encik husben tak bagi shoping byk2...waaaaaaa :(

ni baru bab baju raya..tak masuk lagi kuey raya.  tradisi kat belah aku, mmg kuey raya tunjuk ja..xpenah nya buat. heh!  ada la gak niat nak beli 2 3 jenis bagi kat mak...
klw belah husben aku tak sure plak..rasanya mak ada buat kuey tetiap kali raya.  klw dah buat tak payah dah kot beli...buat apa byk2. jimat kan lebey mesra :D

aduhhhhhh....pedih plak perut ni. baby pon duk senamrobik ja ni. sabaq baby na..satgi kita buka, kita makan puas2...heheh.
okay! Daaaaaaaaaaaa~

p/s : agak2 raya taun ni dapat tak duit raya dari suami terchenta?