Chentaku

Daisypath Anniversary tickers

Kawenku

Daisypath Anniversary tickers

Si Comel

Lilypie First Birthday tickers

Wednesday, 26 December 2012

OVERDUE 1 DAY~

Assalamualaikum. Tadaa!!

tak bersalin lagi aku rupanya.huhu
Harini dah 26 Disember..dah overdue 1 hari. Tak sangka pulak akan ter overdue nak lahirkan baby ni. Dulu kemain ingat baby akan lahir awal dari due date...rupanya tak semua naluri ibu boleh pakai. Heh.

Jadi tak pelah..menunggu lah lagi.
P checkup ahad lepas macam biasa. Nurse kata baby dalam keadaan ok, kepala dah engaged, jantung baby normal, kesihatan aku pun alhamdulillah baik..jadi tak perlu risau. Aku di bagi masa sampai 31 haribulan untuk tunggu baby kuaq dengan syarat gerakan baby cukup at least 10 kali setiap hari.


Jadi marilah kita sama-sama menunggu.


Baby...baby...bila nak keluar ni sayang?


Apa baby tak sampai hati nak buat Ibu sakit bersalin ka?


Heh. Boleh pulak cenggitu.


Tapi sungguh..inilah pertama kali dalam hidup aku tak sabaq nak tunggu rasa sakit datang. Maksud aku rasa sakit nak bersalin. Tak kiralah turun tanda ka, pecah ketuban ka, contraction aku rasa ada, baby kerap mengeras tapi takda sakit2 macam org cakap pon. tak consistent la. cuma lani kerap nak tkencing, sakit ari2, pinggang pon lenguh semacam ja.


Baby cepat-cepat keluar ya sayang..


Ramai yang menunggu kamu lahir ni..


Paling kesian kat MIL....dah mai tunggu aku kat sini.  everytime, asyik tanya ja tadak rasa sakit pa2 lagi ka? huhuhu.  aku ni dgn sehat nya tadak rasa pa2 lagi. tunggu aku sakit rupanya. tak sabaq nak tengok cucu kot. cucu sulung la pulak kan. ramai yg excited nya.

klw belah family aku, relax ja..cucu dah ramai. tambah pulak kakak aku baru ja bsalin. depa sibuk dgn anak kakak aku dulu la...time aku lambat cket. heheh


Now, takmo la tunggu2 sgt. baby takmo kuaq sbb asyik duk tunggu dia kot. takpa baby, nanti bila dah sampai masa baby nak kuaq, baby bagi sign kat ibu tau..hihi.

*sebenaqnya aku pon taksabaq nak tunggu baby ni, tapi hanya Allah saja yg tau bila waktunya*

Wednesday, 19 December 2012

Misi Tercapai daaaaa..

Happy Weds kawan kawan [^_^]


uhhhhhh. penatnya hanya Tuhan ja yg tau. macam nak patah pinggang den T_T
 tapi, dekat2 nk deliver ni mmg tpaksa aktifkan diri. kena banyak berjalan, banyak bergerak bagi baby cepat kuaq. KATANYA!!

semalam, MIL kol cakap nak mai hujung minggu ni. nak mai teman aku lah, dekat2 nak deliver ni kena ada orang tua2 teman. alaaaaaaaaaaaaa, dah tak ble posing2 seksi n manja2 dah la ngn incik laki. sob sob sob. terbatas la cket kan..tak kan nak feeling2 asmaradana depan MIL...jeles plak dia nanti. hehe.

 sembang2 ngan incik laki, banyak jugak nak kena buat ni.  maksudnya MENGEMAS RUMAH. al maklumlah, duk berdua takpala rumah macam mana pon. ni MIL nak mai duk, kena la nampak kemas cket kan. nanti disangka dapat menantu PEMALAS pulak. huhu.
pagi ni, terlaksanalah misi mengemas rumah apa yang patot. tapi, yg tak besh nya kemas sorang2...waaaaaaaa! walaupon sambil mengemas baby buas tahap dewa, sat2 mengeras..mmg sakit sgt. tapi, aku gagah jugak buat keja. takmo manja2 sangat. 
 alhamdulillah selesai jugak misi mengemas. yang agak2 lasak aku tak buat la, tinggai kat incik laki. biaq dia tolong buat plak wekend ni. aku mmg tak terdaya dah keja berat2 ni.

 perasaan puas hati sebab rumah dah kemas. nanti nak deliver baby pon tadak la rasa serabut rumah berselerak kan.  minda pon tenang ja. itu yang penting. hehe.


*awai2 pagi dah mintak ganjaran dari incik laki.  teringin sangat nak makan kek tiramisu ( our feberet ).  harap2 dia ingat n beli la ^^

Sunday, 16 December 2012

Baru Terhegeh hegeh! huhu

Apakah ????


dah dekat nak bersalin, baru terhegeh hegeh nak belajaq bawak keta. huhu. fyi, bukan belajaq kat sekolah memandu...tp, sdn bhd ja. incik laki jadi cikgu nya. hehe.
  
ALASAN?
incik laki nak aku berdikari..p mana xpayah tunggu dia. boleh p sendiri if pandai a.k.a cekap bawak keta. 
motor pandai bawak, tp xda lesen. keta xpandai bawak, tapi ada lesen. haru kan?
aku ni lesen mmg dah ada...bertaun dah. tapi, bawak keta mmg lgsung tak cekap. sebab xpenah nak bawak sendiri. p mana ada ja dreba..2 la akibatnya. teruk teruk teruk!
sedaqdiritakpa!!!

ada la jugak 3 4 kali bawak dulu2..time duk kuaq dating. haha. tapi kat highway ja..konon senang la kan. memang pon!
pas kawen, sekali ja kot bawak balik kampung. tiap kali dsuruh, ada ja alasan yg aku bagi. haha...pasepa aku xmo bawak pon aku xtau. tapi, bila tengok org len cekap bawak keta terasa kejelesan teramat. haiya!

pas2, minggu lepas mmg incik laki paksa aku bawak jugak.  kebetulan kami nak p kenduri kat perlis hokay. jauh tuuuuu.....incik laki dah siap pesan suh prepare mental n fizikal. ewah ewah ewah. macam takot ja...( walaupon ada la jugak, memulas2 ja time nak bawak. nebes gaponya! )
 aku pon on ja...walaupon duk banyak bunyi. hehe...pukui 1030 pagi kami gerak dari lubuk merbau...kira klw dari kmpg aku nak p perlis..boleh jamak la. jauh la kan... berapa km xbapa pasti la.  aku bawak dari rumah sampai la kola perlis. wah! macam xcaya ja... kira dlm pukui 1 sampai la kat kola perlis. 2 jam 30 minit kira okay la p perlis. klw org dah terer pon 2 jam ooooooooooo. lalalalalalala. bangga la sgt kan ^^
sbb ikut jalan kampung kot..bukan highway. ada macam2 halangan daaa. alhamdulillah berjaya jugak. yeayyyyy! walaupon terkedek kedek slow motion bawak. ( takble laju2 kan i tengah preggy. hehe )

pagi tadi, nak p klinik checkup pon aku bawak lagi. bawak kot pekan baling plak..walaupon keta tadak la sesibuk key el mana pon. tapi try jugak bawak...selamat jugak sampai klinik. tp, cikgu stil kena ada sebelah la..nak bawak sorang tak konfiden lagi. huhu.
dalam perkiraan, klw 3 4 kali bawak ni boleh cekap dah kot. hehe.
keta pulak manual...nak biasa diri dgn klas gear apa benda tu leceh cket aku ni.

azam azam azam nak jugak pandai bawak keta. nanti boleh senang2 kuaq shopping ngn baby. kan kan kan?
hahahahahaha (^_^) 

okay. Daaaaaaaaa~



Hope for the Best...

Assalamualaikum & Selamat Pagi readers!


Straight to the point, kemarin p checkup lagi sekali kat private..nak tengok my baby stil floating ka tak. aku  bukan men nebes lagi..dupdap dupdap! kononnya nak checkup pagi..bila sampai doc ada operation pulak. haiiiii. takjadi nak nebes...after lunch baru la ada balik. so, kami lakibini pusing2 la SP..n ajak our Maksu kuaq makan. n after perut dah di isi kenyang..p la nak jumpa doc balik. uisshhhh! kemain lagi ramai..kena la tunggu turn dalam sejam gak la...tup2 nurse tak panggil2 lagi..dah musykil dah. lama sgt..bila tanya, once again doc ngah sambut baby pulak..adooiii! penatnya tunggu lama2..

dalam pukui 4 jugak la dapat jumpa...dah la lama tunggu, bila jumpa..tadak plak gudnews T_T sedey tau!
doc check my baby stil floating..doc cakap 50-50. urghhhh. doc 2 mmg dah bt keputusan, if stil nk deliver kat dia..dia mmg nak operate ja. dia macam takmo take risk la try normal..takot cian kat aku. sakit normal pon rasa, sakit operate pon rasa.  
hmmmmmmm...taktau nak decide macamana lagi.

pagi tadi, weekly checkup kat KIA. kena jugak jumpa doc sbb dah masuk 38weeks tapi stil tak bersalin ( hai baby! suka duk dalam perut ibu ka? ). doc pon scan lagi. aku pon cita la kejadian kemarin kat doc ni. doc KIA check, dah masuk even belum betui2 penuh lagi la..dia advice aku jgn operate untuk 1st baby ni. try deliver normal dulu sbb stil ada masa untuk baby masuk. tp, klw dah tak berdaya nk normal  terpaksa jugak la operate kan. hmmm. 
aku pon klw boleh mmg nak try normal dulu. mana tau, kot time sakit 2 kepala baby menolak masuk kan..suma keja Allah. harap2 cam2 la jadi nya. hubby aku suh aku banyak2 bjalan lani..biaq tarikan graviti 2 tarik baby turun. cewah!!!

due date aku 25 dec 2012. if stil tak bersalin jugak, doc bagi lagi masa 6 hari. maksudnya 31 dec 2012 aku dah kena admit. dannnnnnnnnnnn 1 Jan 2013 kena masuk ubat paksa bersalin. huuuuuuuuu. takmotakmo! kita sama2 la tunggu baby nak kuaq 2012 ka 2013. huhu


Ya Allah, Kau permudahkanlah urusan aku ini. amin~


*80% baby gurl ( haha. excitednya nak tunggu saat itu )*
*estimate berat 2.8 - 3 kg ( berat jugak walaupon perut kecik )* 
*how much i really want to hug2 n kiss u my love!*

Tuesday, 11 December 2012

Hey! I'm 38 weeks now...

Selamat Pagi & Assalamualaikum

 jumpa lagi! sbb aku masih lagi sehat. huhu.  tengah tungu hari ja bila baby nak kuaq jumpa ibu n abah ni.  tengok kawan2 yg due hampir sama suma dah selamat. alhamdulillah ^^
aku? nebes nebes nebes nebes nebes tak habeh2. uhhhh.

ok, cita pasal ni...last entry, aku ada cita pasal masalah baby floating kan. minggu lepas, balik kpg..as usual, mak aku ajak p jumpa bidan. untuk buat minyak urut n ayaq penawar. so, ikut jala sbb bidan 2pon mmg yg di iktiraf KKM.  kelas kau! hehe.  bila jumpa, ada la dia tengok2 kan perut ni..katanya baby dah elok masuk. dah tlekat pon kat tulang pelvis.  iya ka? boleh plak aku tny byk2 kali..yala, risau kot..alhamdulillah, bidan kata jgn risau. senang bsalin nanti. yg penting jgn angkat punggung masa push! uhhhhh. 
klw ikutkan..mmg info masa nak bsalin 2 dah penuh di dada n otak ni.  hari2 duk surf tenet..tapi, takot jugak la. teori mmg senang, baca ja...nt nak praktikal nya cmno?
mohon di permudahkan semuanya nanti. amin ^^

barang2 kelengkapan ibu n baby suma nya dah prepare masa 7bulan lagi.  awai kan?
tapi, ada jugak yg last minute nya. hehe.
untuk tilam baby, aku da beli yg kekabu punya. empuk la cket baby nak tidoq nanti. gpon, takda la mahai sgt. berbaloi baloi la. cuma tilam tak da sarung sekali. mula2 duk nyembang ngn MIL, dia kata dia nak buat...so, aku macam dah lega la. hehe.
tapi, nak dijadikan cita...MIL takdan nak buat plak. haru!
dah tengah tunggu hari ja ni. sarung tilam baby tadak. ohhh cian baby nanti. so, aku pon cakap kat hubby.  dia duk tanya, awat tak buat sendiri. hehehe. aku cakap boleh nak buat, tapi kena balik kpg la..suh mak ajaq buat.  hari 2 dah buat barut baby ngn mak. cuma takdan nak update kat blog. huhu. dah mmg kebetulan nak balik kpg jumpa bidan. kami pon p la cari ken untuk buat sarung. naseb jumpa n puas hati.

al kesah, bermulalah aktiviti aku n mak buat sarung tilam bantal baby.  stat dari keja ukuq mengukuq aku la buat. mata mak pon tak bapa nampak. besa la kan...veteran! hehe.
 dah siap ukuq n gunting bagai. mak aku pon stat la jait dulu..konon nak tunjuk kat aku la cara cara nak jait.  tapi, stakat jait lurus 2 aku mmg dah terer kot. haha.
dah mak dah jait sarung tilam siap, jimat tenaga aku. turn aku plak utk jait sarung bantal suma. tapi, sarung aku jait mmg simple sgt la. tadak la ropol2 renda2 bagai. just jait lurus ja..for the beginning. aku dah BANGGA sgt sebab berjaya jait sendiri untuk anak sendiri! wohaaaa!!!!
tapi, gambarnya ngak ada dong! malas nak tangkap :)
dah siap, tunjuk kat hubby ngn muka penuh bangga. hahaha. dia kata, elok! nanti, boleh la jait sarung tilam n bantai kita plak kan...erkkkk???? aku jugak yg terkena. ceh!!

kawan2 suma, doakan aku n baby selamat nanti.
cant wait to see you LOVE!