Chentaku

Daisypath Anniversary tickers

Kawenku

Daisypath Anniversary tickers

Si Comel

Lilypie First Birthday tickers

Thursday, 31 May 2012

Tuesday, 29 May 2012

Anime Syok!!

Hello!


entry kali ni nak story pasal anime plak.  sapa suka layan anime??
aku pon baru ja bjinak2 ngn anime ni...tpengaruh ngn c dia lah..hehe.
dia mmg kaki anime tahap dewa dewi laa.
dia kata sonok layan anime, cita dia simple, ringan, ada unsur2 kelakar n cute2. mmg bez la..hilang la stress klw layan anime ni.
so, aku pon stat2 la layan anime.


1.  1st cita yang aku tengok > Yakitate Japan!

 Yakitate Japan
Genre : Comedy, culinary


cita dia pasai sorang budak yang bcita-cita nak buat roti terbaikkkkkk jepun la sampai masuk ptandingan buat roti apa bagai lah. dah abes dah layan cita ni...bez la jgak.  mmg tgelak2 gak la.huhu


2. yang 2nd plak aku tgh layan > Toradora.

Toradora
Genre : Romantic comedy

Toradora plak cita pasai budak2 sekolah tinggi.  kira ada konflik cintan cintun la...hehe. aku suka watak heroin Taiga dlm cita ni.  ganaz nak mampus. smpai dgelar Palmtop Tiger.huhu

sebab suka mengganas.

tengah layan lagi cita ni...ada lagi 4 episod kot nak abeh.


3. cita ketiga aku layan > Fairy Tail

Fairy Tail
Genre : Action, Adventure, Fantasy, Comedy


Fairy Tail ni cita bab2 magic cenggitu la..ada lawan2 antara kumpulan2 yang amalkan magic nih.  mmg sonok layan beb! xlarat gelak tambah2 bila watak Happy c kucing mengong ni ada. huhu..aku mmg suka sgt watak Happy ni (sbb aku suka kucing kan kat realiti, so aku excited la bab kucing biru nih :P )

Happy kucing biru yang mengong! hehe

tapi aku baru ja layan 7 ep ja cita ni..huhu. dari info yang aku dapat cita ni dah dekat 500 ep kot..so, skang ni aku suh laki aku download cita ni smpai abeh..haha. sbb sygkan aku, dia pon tgh usaha nk cari la....aku suka sgt :)


4.  One Piece (budak getah) ni cita aku layan gak. klw cita ni laki aku ada koleksi komik dia dari siri 1 smpai 60++ dah lani..huhu. mmg dia layan gila cita ni..aku xpenah baca lagi komik dia.  dia kata aku pandai ka baca komik.huh! pandang rndah kat isteri :( dia kata aku pandai baca novel ja.hehe.tau plak dia....

One Piece
Genre : Action, Comedy


One piece cita pasai budak lanun.  ada lagi la watak kawan2 c Luffy ni.  Luffy ni dgelar budak getah sbb dia ada makan buah apa nth..so dia ada mcm kuasa la..bdn dia elastik mcm getah gitu. 
cita ni pon byk action2 gak..sonok layan, kdg2 mengong2 pon da gak cita ni.  tapi kan..........cita ni pon aku layan skerat ja. sbb koleksi dia xda kat aku.  aku pon dah suh laki aku jgak cari full episod bagi aku tengok.huhu.  tapi sbb dia pon layan gak cita ni, xda la masalah sgt kan.....hehe.



lani cuma 4 cita ni ja aku layan...nk layan byk2 pon xble sbb anime ni pon dah beratus2 episod kot...mmg xdan nk abes la klw byk2 cita aku layan.

so, pada sapa2 yang xpenah layan anime ni..try la layan skali.  mst terangkat abes kot :P

Monday, 28 May 2012

Menarik : Pemilihan Huruf Pertama Nama


Hari ni kita kongsi 1 lagi ilmu....iaitu : Huruf Pertama Nama Anda.
jom kita tengok betul ka tak benda ni related ngan peribadi kita...
Check it out!!!

sekadar gambar hiasan :)

A
Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan selain bijaksana dan cerdas. Kelemahannya, sangat mudah berasa hati, dan mudah mengeluarkan kata-kata pedas ketika meluahkan perasaan marah. Meskipun begitu marahnya mudah reda.
 
B
Selalu tenang dalam menghadapi masalah yang rumit dan membahayakan dirinya adalah ciri penampilannya. Mereka juga sangat setia dan penyabar, yang menjadikannya amat disenangi dalam pergaulan. Kelemahannya, sangat mudah tersinggung.
 
C
Ramah dan pandai berbicara. Ini yang menjadikannya popular di kalangan rakan-rakan. Mereka tidak bersungguh dalam bertindak dan selalu menganggap masalah yang dihadapi adalah remeh.
 
D
Pendiam, bercakap hanya bila perlu. Sopan, berdisiplin dan kuat bekerja. Kelebihannya itulah yang menghasilkan kejayaan dalam mencapai cita-cita. Kelemahannya adalah selalu bimbang dan sukar mempercayai orang lain.
 
E
Pandai dan penuh pertimbangan dalam menjalankan tanggung jawab. Sikapnya periang bila hatinya senang, tetapi suka berdiam diri apabila hatinya gundah dan boleh membuatkan hati orang lain terluka.
 
F
Punya pendirian yang teguh, tidak mudah goyah dan keras kepala. Mereka juga sukar memaafkan. Tidak setia dan amat berhati-hati bila berbelanja.
 
G
Kerap murung dan bersedih hati. Pendiriannya mudah dipengaruhi. Tekun belajar ketika rakannya bermalas-malasan dan sebaliknya suka bermalas-malasan ketika rakannya sedang tekun.
 
H
Mudah simpati, bahasanya lemah-lembut. Tidak pernah melukai perasaan orang lain. Selalu tergesa-gesa dalam melakukan pekerjaan, suka berkhayal dan bercita-cita terlalu tinggi.
 
I
Suka memendam perasaan dan permasalahan. Mereka juga mudah merasa curiga dan cemburu terhadap orang lain. Suka menangis.
 
J
Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan. Mudah merasa ragu dalam membuat keputusan dan tidak tegas.
 
K
Pandai berjenaka. Hari-harinya sentiasa ceria walaupun perasaannya gundah. Kelemahannya suka bercerita rahsia sendiri.
 
L
Ramah dan pandai bergaul dan mempunyai ramai kawan. Tidak suka bergosip dan mencampuri urusan orang lain. Amat berhati-hati bila berbelanja.
Kelemahannya, tidak menepati masa.

 
M
Pandai dan kreatif, suka kelembutan dan jika dikongkong, mereka akan berontak. Senang dijadikan sahabat, kerana mereka tidak berkira. Kelemahannya, boros dan keras kepala.
 
N
Baik hati dan rapi dalam berpakaian.. Mereka suka menghulurkan tangan menolong orang lain tanpa memikirkan balasan. Kelemahannya, mudah bersedih hati dan kurang percaya diri
.
O
Serba boleh. Suka memendam perasaan dan permasalahan serta sukar mempercayai orang lain. Akibatnya ramai yang menggapnya sombong dan suka memilih teman.
 
P
Pandai berjenaka dan selalu ceria. Punya banyak idea dan sangat kretif. Sering melakukan sesuatu yang belum dilakukan orang lain.. Agak pendendam dan boros.
 
Q
Setia dan mudah memaafkan orang lain. Suka meluangkan waktunya untuk kawan-kawan. Keras kepala, sukar diatur dan mudah emosi.
 
R
Pendiam dan bercakap hanya bila perlu. Tekun dengan kerja yang disukai dan bersungguh-sungguh dalam mengejar cita-cita. Suka mengkritik. Dan sukar mengawal bicara ketika marah.
 
S
Pandai dan tekun dalam mengejar cita-cita. Tidak suka pada orang yang suka memungkiri janji. Kelemahannya mudah tersinggung selain sukar menahan emosi. Jika sudah emosi marahnya meledak-ledak.
 
T
Sangat berdisiplin.. Selalu mengerjakan sesuatu menurut aturan buku. Tidak suka mengelamun atau bermalas-malasan. Suka menonjolkan diri selain senang gugup, terutama bila bersalah.
 
U
Suka berterus-terang dan menyendiri. Naif baginya merugikan orang lain. Tidak tahan dengan kritikan dan kurang pandai menyusun kata-kata jika berbicara didepan orang ramai.
 
V
Tutur katanya lembut dan pemalu. Pandai meyesuiakan diri. Selain itu, mereka juga pandai menguasai orang disekitarnya dengan cerita-cerita yang memikat. Tidak suka berterus terang.
 
W
Ramah dan mudah simpati. Sikapnya amat menawan. Punya toleransi yang tinggi dan ringan tangan. Keras kepala dan sukar diatur, tetapi hatinya boleh dilembutkan dengan kesabaran dan kelembutan.
 
X
Budi pekertinya halus. Suka melakukan pekerjaan sosial. Mudah tersinggung dan tidak akan berbaik dengan mereka yang menyinggungnya.
 
Y
Pendiam dan tidak suka menonjolkan diri. Ramai menganggapnya sombong walaupun sebenarnya mereka adalah sahabat yang baik. Tidak berani mengemukakan pendapat.
 
Z
Pandai berjenaka dan menyesuaikan diri dalam pergaulan. Suka disapa terlebih dulu dan gemar menonjolkan diri. 




agak2 ada tak persamaan tuh?
hehehe.....

Friday, 25 May 2012

La...la..la...Love Song!

Akhirnya........nak balik dating.hehehe
 rindu sgt nih......


  i love you :)


Daaaaaaaaa.....

Wednesday, 23 May 2012

Sekadar setitis ilmu PENTING NI....!!!!!!

Today, nak share sumting.....







MENGUAP!

sekadar gambar hiasan :)
 
 Menguap..... semua orang menguap. tetapi kadang kala kita terlupa ataupun juga kita tidak tahu ataupun kita tidak mahu ambil tahu apakah keburukan menguap.

Adapun kalau mengikut hukum, semasa menguap hendaklah kita  menutup mulut ....ini rasanya kebanyakan orang tahu, Alhamdullilah. . kan manis gitu..

Tapi seperkara yang orang jarang berikan perhatian ialah bunyi yang keluar dihujung proses tersebut bunyinya pula  pelbagai...huargh. ....huh.. ..haaah; dan pelbagai bunyi menandakan kepuasan melakukan perbuatan menguap ini.

Mengikut penjelasan seorang ustaz.  Seorang pemuda ditegur menguap sambil mengeluarkan bunyi yg agak kuat juga Syaitan sangat menyukai bunyi menguap bahkan bunyi itu merupakan satu hiburan bagi syaitan ..? astarafilullah. .! begitu rupanya...lalainya kita.....

Jadi pesan ustaz tersebut..bukan tidak boleh menguap tetapi janganlah mengeluarkan bunyi-bunyia tetapi ucapkanlah istifar selepas menguap supaya kita tidak menjadi kawan syaitan menghiburkan syaitan-
sukakah kita bila syaitan seronok? sudahlah seharian hidup kita ini penuh dengan dosa dan maksiat yang kadang2 tidak kita sedar, setidak2nya usaha kita yang sedikit ini dapat memperteguhkan dan memulihkan keimanan kepada ALLAH swt dan menjauhkan fitnah syaitan....

In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful 


sama-samalah kita ubah cara kita MENGUAP...
Semoga hidup kita lebih diberkati.amin :)
 

Tuesday, 22 May 2012

Cedapnya ai......

Jeng! Jeng! Jeng!
  


haaa, lagi skali tingin nak makan.huh.
kali ni nak makan buah..buah apa????

v
v
v
v
v
v
v
v
v
ni diaaaaaaa......
 sekadar gambar hiasan

Buah ciku a.k.a sawo!!
aiii cedapnya klw dapat makan..nak pulak yang sejuk2 2.yummy!

ok, 2 ja...daaaaaaaaaaaaaaaa~~

Sunday, 20 May 2012

Asian Cultures vs Western Logics



 
Great analysis and reflections between Asian Culture and Western Logic.


Key:   Blue --> Westerners
     Red --> Asians

(1) Opinion


Westerners: Talk to the point
Asians: Talk around the circle, especially if opinions are different


(2) Way of Life


Westerners: individualism, think of himself or herself.
Asians: enjoy gathering with family and friends, solving their problems, and know each other's business.

(3) Punctuality


Westerners: on time.
Asians: in time.

(4) Contacts


Westerners: Contact to related person only.
Asians: Contact everyone everywhere, business very successful.

(5) Anger


Westerners: Show that I am angry.
Asians: I am angry, but still smiling... (Beware!)

(6) Queue when Waiting


Westerners: Queuing in an orderly manner.
Asians: Queuing?! What's that?

(7) Sundays on the Road


Westerners: Enjoy weekend relaxing peacefully.
Asians: Enjoy weekend in crowded places, like going to the mall.

(8) Party


Westerners: Only gather with their own group.
Asians: All focus on the one activity that is hosted by the CEO.

(9) In the restaurant


Westerners: Talk softly and gently in the restaurant.
Asians: Talk and laugh loudly like they own the restaurant.

(10) Travelling
( very true la )

Westerners: Love sightseeing and enjoy the scenery.
Asians: Taking picture is the most important; scenery is just for the background.

(11) Handling of Problems